Hello My Name Is

nickolette

вторник, януари 30, 2007

натура2000

Като човек, чиято професия е свързана с опазването на околната среда, съм участвал в обществени обсъждания, официални дискусии или просто неформални разговори, посветени на защитените територии и мерките за опазване на природата. Това, което винаги ме е удивлявало, е

трансцеденталното отношение на много хора към природата

Неведнъж съм чувал репликата "нека първо да се погрижим за хората, а после ще мислим и за птичките". Мнозинството сякаш приема, че природата е просто пикантна подправка в бульона на човешката цивилизация. За тях значението й се изчерпва с неделния пикник и картичките с екзотични пейзажи, които получават от свои приятели на почивка.

Но за добро или зло нещата далеч не стоят по този начин. Homo sapiens e просто един от над двата и половина милиона биологични вида, населяващи нашата планета. Както и всички останали видове, той също се нуждае от ресурсите на биосферата и се конкурира с другите за тях. И тук вече се появява разликата. Както се казва, "размерът има значение". Макар със своите близо 6 млрд. "броя" човекът да не е сред най-многочислените популации, той усвоява ресурси в мащаби, които не са по силите на нито един друг биологичен вид (дори по време на каламитет). Възможностите му да въздейства върху биосферата вече надминават границите на влиянието на целия комплекс от абиотични фактори – климатични и сеизмична активност. "Венецът на еволюцията" се изкачи до най-високата точка на планетата и се гмурна до най-дълбоката, "покори" земната и морската шир и дори погледна Земята от Космоса. Почувства се господар и повелител на своя единствен дом –планетата Земя, и дори започна да го преподрежда, за да го направи по-уютен, но само за себе си.

И точно тогава започнаха досадните проблеми. Природните катаклизми като че ли зачестиха, годната за пиене вода започна драстично да намалява, пустините взеха да настъпват, все повече животни започнаха да изчезват или да намалява числеността им. Ролята на лош вестител в случая изиграха учените. За съжаление техните прогнози и предупреждения дълго време не достигаха до съзнанието на хората, които вземат решенията – политиците. Едва през последните три десетилетия проблемите на глобалната екология влязоха в полезрението на световния политически и бизнес елит. За щастие все повече хора започват да осъзнават, че главното предизвикателство, пред което е изправена човешката цивилизация, е нашето чисто биологично оцеляване.

Няма безплатен обяд, особено на трапезата на екоравновесието

Бумерангът на свръхпотреблението вече свисти в обратна посока и заплашва да удари не само тези, които са го хвърлили, но и общности, за които думи като джакузи, мобилни комуникации, лаптоп и инсинератор не означават абсолютно нищо. Какъв е начинът да спрем обратното броене? За съжаление няма еднозначен отговор. Но като начало мотото на конференцията за Земята, проведена в Рио де Жанейро през 1992 г., звучи чудесно: "Мисли глобално, действай локално".

Като цяло Европейският съюз води първенството в промяната на мисленето по отношение на околната среда. Екологичната мрежа от защитени зони

"Натура 2000" е част от осъзнатите отговорности на развитите европейски държави

към запазването на баланса между ползването на природните ресурси и тяхното съхраняване ако не над, то поне на необходимия минимум. Защитените територии не са музей на открито, а по-скоро последни убежища на една изтерзана природа. Убежища, без които светът няма да бъде същият. Това са носещите колони на екологичното равновесие и всяка неразумно отнета частица заплашва нашия собствен свят, живота на всеки от нас. Глобалното затопляне, климатичните аномалии и опустошителните природни катаклизми, чиято честота и мощ нарастват през последните години, непрекъснато ни напомнят, че рязко трябва да променим приоритетите си. Както пише Кристофър Флавин – президент на института "Уърлдуоч", в предговора към миналогодишното издание на "Състоянието на планетата 2006": "За тези които още не са разбрали – безпрецедентната поредица от бедствия, която удари света през 2005 г., беше мощен призив за събуждане, който ни казва, че светът не е на прав път и дори не е на безопасен път. Шокиращата разрушителност на тези "неприродни" бедствия се дължи отчасти на човешки дейности, простиращи се от разрушаването на влажните зони при устието на Мисисипи до увеличаване на въглеродния диоксид в атмосферата."

Какъв е изводът? Не икономически възход на всяка цена, а развитие, основано на устойчиви и щадящи околната среда практики, ще ни донесе така жадуваното благоденствие. Инвестициите и усилията, насочени за опазване на околната среда като цяло и в частност биологичното разнообразие, са инвестиции в нашето оцеляване.

Редно е да се отбележи, че проблемът има и още един аспект, който в никакъв случай не бива да се пренебрегва – икономическият. От гледна точка на икономиката съхранената естествена природата също представлява своеобразен вид... стока. Както и при всяка стока, тя си има цена, която зависи главно от две неща – от търсенето и от нейното качество. Смело мога да твърдя, че в България количеството и най-вече качеството на тази "стока" е над европейското равнище (кой друг отрасъл на нашата икономика може да се похвали със същото). От друга страна, търсенето от европейците на такива оазиси на девствена природа нараства с всяка изминала година.

Все повече намаляват любителите на масовия туризъм


които при почивката си сменят само своите географски координати, но не и обичайното си ежедневие – от шума и суетнята на мегаполисите отиват в шума и суетнята на туристическите мегакомплекси. Напротив, през последните години значително е нараснал броят на хората, които желаят да се потопят в спокойната и дори екзотично-архаична атмосфера на затънтени планински селца и да видят диви (а и домашни) животни на живо, а не само от екрана на Animal planet.

Това са бъдещите реални и преки инвеститори в земите на "Натура 2000". Т.нар. алтернативен туризъм във всичките му разновидности – културен, пешеходен, вело-, селски, екотуризъм ще даде поминък на хората, живеещи в и около защитените зони. Приоритетното развитие на биологичното земеделие и производството на екологично чиста продукция ще дадат на местните жители много повече възможности за малък семеен бизнес, отколкото сегашните мегакурорти. Именно запазената природа ще е тази, която ще храни местните хора, както го е правила хилядолетия наред, а

няма да ги обрече на "глад и мизерия", както им е внушавано от багерните инвеститори


Защото прекрасното природно наследство, което България притежава, е "капитал", чиято цена тепърва ще нараства.

Нека всеки сам за себе си да направи равносметка коя е по добрата алтернатива – да унищожим природата си и след краткосрочни печалби, които ще потънат в джобовете на малцина, отново да си останем бедният роднина в Европейския съюз, или да се превърнем в един от природните оазиси на Европа. В крайна сметка не е толкова важно кой ще победи в спора - HOMO ENVIRONMENTALIS или HOMO CONSUMALIS, по-важно е да докажем, че всички ние принадлежим към Homo sapiens – разумния човек!

...

Етикети:

понеделник, януари 22, 2007

In the Funk World


If Elvis Presley/ is
King
Who is James Brown,
God?


by Amiri Baraka

Етикети: , ,

неделя, януари 21, 2007

размислите на една нинджа

"скоро ще направя 21 години. не си мия редовно косата и имам затруднения в общуването с момичета. нямам пари. ходил съм 3 пъти на банско, 4 пъти на пампорово и 2 пъти на витоша. бачкал съм цяло лято да си купя дъска. на 18 години се напих за пръв път и от тогава не съм спирал да пия. не пуша цигари щото брат ми като малък ме спукваше от бой заради това и ме беше страх... и затова съм му много благодарен. не пуша наркотици щото нямам повтарящи се мозачни клетки в главата. и не ми пука"

правописът на автора е автентичен.

Етикети: , ,

вторник, януари 16, 2007

Bilal

blow-your-mind изпълнение с не много добро качество..

още един изумителен артист, който ми попадна наскоро, и е може би малко по-комерсиален. първоначално нямал намерение да влиза в мейнстриима, а да се занимава с филмова музика. учил е в частно училище класическа музика и може да изпълнява опера на седем езика. за албумите си пише сам, освен музиката, и текстове. факта, че е член на Soul Aquarians, обяснява участието му в парчета на Common, Talib Kweli, The Roots; продуцирал е част от Mama's Gun на Erykah Badu. + участва в трибюта на Radiohead от миналата година.
разменям Love For Sale (2006) за 1st Born Second (2001).

Етикети: , ,

неделя, януари 14, 2007

KAREN GIBSON ROC AND FLUID

Етикети: , ,

петък, януари 12, 2007

sml

на Коледа Етиопия обяви война на Сомалия.

стана ми ужасно болно оня ден като чух за бомбандировките, толкова нелепи... побеснях!
не се наемам да правя политически анализ. просто се разчетох в wikipedia и някой наши вестници и ето малко факти (и мнения):
това е война последица от гражданската война, започнала през май миналата година, и благодарение на САЩ. конфликта е между Съюза за възтановяване мира и противопоствяне на тероризма (спонсориран от Щатите, естествено) от една страна и ислямските съдилища от друга. Съюза цели да предотврати ислямското влияние, но през юни ислямистите обявяват контрол над столицата. те се противопоствят на чуждестранни войски на територията на страната им - на етиопски предимно. ислямиската армия обявява джихад на Етиопия и муджихидини от различни страни прииждат да помагат. тия дни и Щатите се изсипаха, знаете. бомбандират ПРЕДПОЛАГАЕМИ лагери на Ал Кайда... и избиват цивилно население, което и без това си измира от болести, суша и цунамита.


излиза, че Буш подкрепя сомилийски военачалници в тяхната псевдо-гражданска война срещу съмнителни ислямиски военни. само че тероризмът не е реален проблем в Африка. Африка има цял набор от проблеми, в които тероризма въобще не се класира. въпреки това Буш решава да я включи във войната си. така във време когато Африка се нуждае от демилитаризиране, Буш помага на страна без стабилно правителство от 1991 г. (президнта "управлява" от Кения) да се милитаризира. вместо да се запознае с проблемите и да се поинтересува как да помогне (не че някой се е надявал..), той нагажда фактите, така че пак да е изгодно на неговата политика.

+

Етикети: , ,

сряда, януари 10, 2007

Matisyahu

благодарение на куция си акцент разбрах кой е Matisyahu.

опитах ли се да кажа Method Man, американците ме питаха по 100 пъти "кво??", караха ме да спелвам.. ужс. когато се обадих да поканя едно аверче да дойде на концерт, той остана крайно втрещен. почна да звъни на приятели да се хвали, че ще гледа Method. милия, помислил си, че го водя на Matisyahu (а аз дори не знам как се произнася). разказа ми, че Matisyahu е евреин, който пее реге и на сцената се разхожда с еврейските си дрехи и шапка и е малко извратено като цяло.
и аз като чуя "евреин" ми се задействат едни противоречиви емоции, едни киселини ми се получават... и ако при другите евреи някак забравяш (Beastie или Infected Mushroom) за произхода им, тоя просто го натрапва. музиката обаче е много яка наистина, а и като го гледах в едно интервю ми стана по-симпатичен. нали знаете как понякога си мислите разни неща за хората, до момента, в който не поговорите с тях и не се убедите, че "и те са хора", доста в час при това.
възпитан бил в духа на Reconstructionist Judaism, но по-късно за себе си открил Orthodox Judaism и оттогава не прави концерти в петък (на Шабат). реге слуша и се занимава от ученик. леко залита и към рока, което ми понася стига да не се прекалява... понякога на сцената си партнира с Kenny Muhammad, който е мюсюлманин бийтбоксър.


дръжте туй видео, а с'я февруари Youth като спечели Grammy за най-добър реге албум, да си спомните кой ви светна :Ррр аай


Етикети: , ,

понеделник, януари 08, 2007

Neutroniks


Yo,

Greetings to you all
We came millions of miles to be here with you tonight
And we're gonna bring a man up to the microphone right now
And goes by the name of uh, well he doesn't know

Shape shifTING, uplifTING, lyrical vein here to terminate the bling bling
Six million ways to live, choose none
The devil's both left and right confuSION
A new sun, a new earth has begun
Metabolical rates are chanGING, rearranGING
This rhyme is entertainING and visually stimulating like an impressionist painTING
Oooh, yo come follow me, what's the definition of a real MC?
Is it looking hard on MTV?
Or freestyling in a back street all-ey?
Muhammad, it's the return of the common
I'm bombing these rappers and dropping a hip hop megatron
From king street to eglington, we don't run
Cause when they got a mic, there's no need for a gun

And it don't stop, and it don't quit
It's all fortified so jump on it
And to my people if you love your life, forget the strife
We rock from night, until morning

Get your back up off the wall
Can't afford to miss the boat when they call

If you think about a thought, then you'll see that you're timeless
House the rhymeless, they're asleep like Linus
I find this, very stimulating to the mind
But drives me crazy at the same time
Am i this or that? human or black?
Extra terrestrial or right side of the tracks?
In fact, the shoes itself could be confusive
Here's a little story from the time that's illusive

I knew a girl by the name of roxanne, met her in eighty-six
At the local band stand
New tracks, suit, fat laces white sneakers
Moving to the sound coming out of the speaker
Last week around queen and john, i saw her at the corner with a business suit on
I said "what's up girl? you still check the vibe?
Remember de la soul? diamond d? and the tribe?"
She said "no, no, i just don't listen
That stuff on the radio is not to transmission
Same beat, same lyrics, same song
I listen to my old school tapes to get it on"
I said "word up girl? i know what you mean
It seems we're all trapped in the glitz and the gleam
The truth's just hidden for now, so don't sweat it
So here's a cassette" and then i jetted!

Етикети: ,

четвъртък, януари 04, 2007

sth U havent heard

за да ви зарибя просто ще ви цитирам показателни факти и какво казват медиите за нея. (ако тези снимки са достатъчни, не четете надолу.)

- първата жена (при това 83 набор) в лейбъла на J Dilla (R.I.P.), Madlib, MF Doom, Quasimoto, Turntablist, ... - Stones Throw;
- пише, композира, продуцира и миксира всяка песен;
- включително сама си е направила обложката;
- за worthnothings казват, че е толкова студен, колкото космоса, който обитава; сирена в истинския смисъл на думата; ангелски глас, канещ ви в сърцето на отчаянието;
- на първо "четене" звучи все едно три или четири песни са пуснати едновременно, но щом ушите ти привикнат към широко вариращите елементи (соул, джаз, хип-хоп и подобните на Bjork аранжименти), започваш да схващаш колко прецизно е наместила всяко нещо;
- представете си Chaka Khan, продуцирана от J Dilla.

Her songs are infused with the complex nature
expressed in the forms of David Bowie, Thelonious
Monk, The Wu Tang Clan, Sun Ra, Toni Morrison,
Burt Bacharach, Pete Rock, Wayne Shorter, The Police,
Miles Davis, Bjork, Prince Paul, Chaka Khan,
William Burroughs, Earth Wind and Fire, Betty Carter,
Rickie Byars, Jimi Hendrix, Ronald Muldrow,
Jack Kerouac, Tracy Chapman, Alice Coltrane,
Jean Michel Basquiat, Carl Anderson, Abbey Lincoln,
Rickie Lee Jones, Amiri Baraka, John Coltrane, Jay Dee,
MeShell NdegeOcello, Ahmad Jamal, Leron Thomas,
Marvin Gaye, Reshma Sapre, Zora Neal Hurston, Art Blakey,
John Steinbeck, Curtis Mayfield, Cy Twombly, Malcolm X,
Mohandas Gandhi, Nina Simone, and the rest of it all.


"I just know that we're here to bring the funk. And it's really awake, and it's African greatness to all humanity. It belongs to all humanity, because it is all humanity. That's what I know about it. This is my heart that was built to transmit like this: I just want everybody to do their own thing and hopefully everybody frees up a little bit and won't worry about being cool all of the time..."

разменям Olesi: Fragments of an Earth (LP) за The Worthnothings (EP)

Етикети: , , ,