Hello My Name Is

nickolette

петък, март 02, 2007

murder was the case that they gave me

днес приключи първата седмица от стажа ми в съда с може би най-интересното наказателно дело, което някога ще видя (най-малкото защото не с наказателно право ще продължа). имах голям късмет, но и благодарение на съобразителността, която проявих този път, успях да се намъкна в залата. и на такива неща понякога се радва човек...

случая е следният:
мъж убива жена си, докато по-малкият му брат гледа, после двамата я опаковат в чували и я заравят в двора до блока като в продължение на три години укриват убийството и ходят да тъпчат мястото да не би трупа да се изрови от дъждовете или от кучета.

инстанцията е въззивна; делото се гледа от съдия и двама съдебни заседатели, в присъствието на двамата адвокати на братята, един адвокат в качеството му на особен представител на малолетните деца и прокурор.

в съдебната зала вкарват подсъдимият и брат му. двамата са в различни затвори и подсъдимият няма право на свиждане, за да не може да влиза във връзка с брат си и да му влияе (малкият брат - съучастник всъщност е направил самопризнания). подсъдимият е придружаван от три прасета и е с белезници на ръцете и краката. съдията отказва тези на краката да бъдат свалени и подсъдимият откача. започва да крещи, че го тъпчат, как не ги е срам така да се отнасят с невинен човек... някак успява да си разкопчае белезниците на краката, а трите куки през това време се опитват да му сложат тези на ръцете. подсъдимият започва да крещи 'помощ' и влизат още ченгета. след няколко минути борба, го изкарват. това е процедура по чл. 267 НПК, до която почти никога не се прибягва, а именно когато подсъдимият или друг участник не спазва реда на съдебното заседание, председателят го предупреждава, че при повторно нарушение ще бъде отстранен от съдебната зала. ако продължава да нарушава реда, съдът може да го отстрани от съдебната зала за определено време. след като отстраненият се завърне, председателят му прочита съдебния протокол.

в отсъствие на подсъдимия разпитват свидетелите. пръв е бащата на жертвата. от показанията му става ясно, че жената е била принуждавана да спи и с двамата братя! факт, който е бил укриван от бащата. "ако знаех, мен щяхте да съдите днес." в същото време братята жестоко са ревнували жената от други мъже без всякакъв повод, нанасяли са и побои и прободни рани. на показанията на майката вече ми текнаха сълзите. за изчезването на дъщеря си хората разбрали от служител на социални грижи. отишли до дома, където живеели братята, дъщеря им и 4-те внучета и сварили адската мизерия. децата били посинени, мръсни и плачели от глад. когато попитали къде е майка им, подсъдимият извадил една бележка написана от жената, гласяща "напускам те заради друг, не ме търси, не си виновен ти, кажи на наш'те да не те безпокоят.." от шока от видяното в дома и обясненията на мъжа, родителите повярвали. най-малките деца били настанени в дом, а най-голямото, 7-годишно тогава, взели при себе си. оказало се, че то видяло убийството - как бащата ударил майката с пепелник в главата, а после я мушкал с нож в тялото, докато тя му се молила.. как мъжете взели чували, кирки и лопати и излязли.
разпитват брата и сестрата на жертвата, лелята, служителката от социални грижи, приятелка, както и друг затворник бил в една килия с подсъдимия. последният му разказал в подробности за убийството и го заплашил. заплашвал е още и свидетели, и прокурора,..

след 10-минутна почивка в залата отново вкарват подсъдимия като му съобщават какво е свършил съда в негово отсъствие, изчитат му се всички показания, а в последствие ще му бъде изпратен протокол от заседанието.

ред е на вещите лица. първи минават лекарите, извършили аутопсията на поразложилия се труп, после се изказва графолог за писмото, психолози и психиятри представят профила на подсъдимия.

правят се искания за изслушване на още свидетели. делото се отлага.

Етикети:

7 Comments:

  • At 5:32 сл.об., Anonymous Анонимен said…

    Bravo Niki,stava6 za jurnalist!Qd me e,4e se uspah i ne mojah da vidq i az tova delo!!!

     
  • At 6:08 сл.об., Blogger nickolette said…

    хахах за журналист ставам, а за юрист ставам ли ;)))

     
  • At 11:53 сл.об., Blogger El leo said…

    claro que si, opino lo mismo

     
  • At 10:57 пр.об., Blogger nickolette said…

    por supuesto mi amigo ;)

     
  • At 11:48 сл.об., Anonymous Анонимен said…

    Niki ,pojelavam ti da stane6 dobyr iurist ako naistina iska6 tova!A otnosno jurnalistikata-ne predi da si ako ne dobyr iurist,to pone sydeben jurnalist!:)By the way naistina tova s online dnevnika e dobra ideq,keep goin!!

     
  • At 2:37 сл.об., Anonymous Анонимен said…

    Ay, Dios mio, nickolette22 es chica bilingual !? :)

     
  • At 4:12 сл.об., Blogger nickolette said…

    soy el comenzar justo a aprender español. by myself ;))) jejejeje

     

Публикуване на коментар

<< Home