Hello My Name Is

nickolette

петък, януари 12, 2007

sml

на Коледа Етиопия обяви война на Сомалия.

стана ми ужасно болно оня ден като чух за бомбандировките, толкова нелепи... побеснях!
не се наемам да правя политически анализ. просто се разчетох в wikipedia и някой наши вестници и ето малко факти (и мнения):
това е война последица от гражданската война, започнала през май миналата година, и благодарение на САЩ. конфликта е между Съюза за възтановяване мира и противопоствяне на тероризма (спонсориран от Щатите, естествено) от една страна и ислямските съдилища от друга. Съюза цели да предотврати ислямското влияние, но през юни ислямистите обявяват контрол над столицата. те се противопоствят на чуждестранни войски на територията на страната им - на етиопски предимно. ислямиската армия обявява джихад на Етиопия и муджихидини от различни страни прииждат да помагат. тия дни и Щатите се изсипаха, знаете. бомбандират ПРЕДПОЛАГАЕМИ лагери на Ал Кайда... и избиват цивилно население, което и без това си измира от болести, суша и цунамита.


излиза, че Буш подкрепя сомилийски военачалници в тяхната псевдо-гражданска война срещу съмнителни ислямиски военни. само че тероризмът не е реален проблем в Африка. Африка има цял набор от проблеми, в които тероризма въобще не се класира. въпреки това Буш решава да я включи във войната си. така във време когато Африка се нуждае от демилитаризиране, Буш помага на страна без стабилно правителство от 1991 г. (президнта "управлява" от Кения) да се милитаризира. вместо да се запознае с проблемите и да се поинтересува как да помогне (не че някой се е надявал..), той нагажда фактите, така че пак да е изгодно на неговата политика.

+

Етикети: , ,

4 Comments:

Публикуване на коментар

<< Home