Hello My Name Is

nickolette

неделя, юли 01, 2007

Knowledge Reigns Supreme

this fly-ass mothafucka is dope as shitедна от задачите, с които дойдох бе да си набавя някои заглавия, непревеждани у нас. RUMINATIONS е публикувана през 2003-та и е с изчерпан тираж, така че се наложи да си я купя втора ръка от някой си cummings_books в Amazon. изданието върви с CD с лекции на автора (Kris Parker а.k.а. KRSOne) и spoken word.
досега не съм се вълнувала толкова за книга. знаех какво да очаквам и исках да я преведа още преди да съм я прочела. разбира се написаното малко се размина с очакванията ми. малко.

KRS като метафизичен философ.
книгата е предназначена за всички онези, които не живеят в Хималаите, но са в търсене на себе си и духовно развитие в градската действителност. KRS говори за Urban Inspirational Metaphysics като за клон във философията, който се занимава повече с отучването, отколкото с научаването. с припомняне на онова, което вече знаем, но сме забравили по пътя.
в началото обяснява началото. началото на всичко, началото на нас самите - дали е когато сме се родили, когато сме били заченати, когато се е прокраднала мисълта за нас или за нашите родители, с какво са се хранили и обличали и какви други събития в живота на родителите на нашите родители и т. н. са допринесли днес нас да ни има. следвайки тази логика излиза, че ние сме събития сами по себе си и осъзнаем ли го, моментално се разширяваме и ставаме способни да направим повече с живота си, или по-скоро животът да направи повече с нас.
в такъв дух вървят разсъжденията му...
изследва теориите на Аристотел, Бейкън, Декарт,.. и как възприятията им за света са се отразили на европейския човек и цивилизацията, която той гради, а оттам и на американския човек и съвременното общество. капиталистическо общество промоциращо състезание/конкуренция между хората с цел да се подобри продуктивността и да се създадат по-добре школувани работници, не хора. краен индивидуализъм. but without selflessness there is no charity. without charity there is no respect. without respect there is no trust. without trust there is no loyalty. without loyalty there is no unity. without unity there is no civilization.

първоначално KRS е подготвял няколко отделни книги, но издателят му предложил да ги обединят в едно солидно издание с дебели корици и CD. така отделните глави представляват своеобразни книжки, независими едни от други, някои дори недовършени. например надявах се главата Nostra Lingua да е доста по-обемно и задълбочено изследване на hiphop езика. друго, което ме подразни, е че Urban Inspirational Metaphysics завършва с програма от 9 стъпки към себеопознаването и себесъздаването. все едно Дейл Карнеги чета в тинейджърските си години. в Right Suprimacy е разгледал две становища полагат ли се репарации на черните или не - актуална тема в Щатите от около 5 години. (някой лишен от въображение *** го е измислил, но не се очертава скоро да се приеме.)
и дотук съм стигнала. остават ми It Ain't Where Ya From, It's Where Ya At!, Rock-ing the Vote, The Spiritual Meaning of 9-11, The State of Hiphop и The Sience of Rap - демек по-добрата част.

иначе ruminate значи преживям. дъвча вече дъвканото. друго значение на ruminate е отразявам нещо отново и отново, въртя идея в главата си, преосмислям. и точно, в RUMINATIONS са предъвкани познати неща, но това не може да ме накара да я оставя докато не я изям.

Етикети: , ,

8 Comments:

  • At 9:41 пр.об., Blogger chinchillah said…

    пу съм първи като си дойдеш :Ρ

     
  • At 12:24 сл.об., Blogger Bruce Wayne said…

    тва от диска на разбираем език ли е? аллах ще те черпи една бира ако го шернеш :D

     
  • At 2:00 сл.об., Anonymous Анонимен said…

    the girl is back, bravo ;]
    hubava kniga moje li i az da se zapisha v tfoqta biblioteka ;}

    p.s. pishi po-chesto ;}

     
  • At 3:52 сл.об., Blogger nickolette said…

    sherwam we :) kwoto kajete :Pp

    i mersi, che prodyljawate da se otbiwate tuka!
    one

     
  • At 11:34 сл.об., Anonymous Анонимен said…

    o, baby, kak si dnes?
    stiga s tia mistifikazii, deto chetesh, niakakvi marginali preduvkvat veche pisano i vidiano.
    zhenata e negura na sveta - ot men da go znaesh.
    mersi za priatnoto prekarvane onazi vecher.
    haide, che pestizidite ne se prodavat sami...
    peace out.

     
  • At 3:52 сл.об., Blogger nickolette said…

    peace out.. out of peace..
    ostai me da disham we,
    ne te znam kyw si.

     
  • At 8:05 сл.об., Anonymous Анонимен said…

    onzi den drugo prikazvashe...zabravila si veche.
    nishto. pak shte se sreshtnem...sled 10 godini.

     
  • At 12:23 пр.об., Blogger Pavel said…

    хахаха яко ухажори, а, ники...

    нищо. oscar wilde е казал, че единственото нвщо по-лошо от това хората да говорят за теб, е хората да НЕ говорят за теб.

    а за книгата - добре е, че си пазиш мозъка да не се полира

     

Публикуване на коментар

<< Home