Hello My Name Is

nickolette

събота, януари 19, 2008

the yahoo! reporter


Покрай пътуването из Палестина и Израел (знам, че още не съм разправяла, и за Ямайка не съм доразказала...), се разрових по разни сайтове, свързани с Близкия Изток. Едва вчера, обаче, попаднах на Kevin Sites (твърде мускулест и хубав по общоприетите стандарти американец, за да го приема в началото на сериозно, признавам си) и проекта му hotzone - страница била актуална преди 2 години, и многократно награждавана. Целта на проекта е за една година (започва в края на 2005 до 2006г.) да посети и отрази всички въоръжени конфликти по света, сам, с раница пълна с цялото технологично оборудване необходимо за поддръжката на сайт с текст, снимков, аудио и видео материал и интерактивен чат. Подобно на Гонзо журнализма, неговият стил наричат Соджо (SoJo от Solo Jurnalism). Пътуванията му са спонсорирани от Yahoo! - първият кореспондент на Yahoo! news, с което се слага начало на поредица от теми, незасегнати от мейнстриим(?) медиите. Интервюира тези, които водят битките, жертвите, изследва причините, какво струва борбата на всяка от страните. Лични истории, в които видях как в Африка си причиняват едни на други, това което турците са ни причинявали в началото на Робството, битови извращения в мюсюлманския свят като ползване тялото на 12-годишно момиченце за маса, на която режат месо и бодат с вилици, погребения на палестински камикадзета...

Новият проект на Kevin Sites се нарича People of the Web - седмично предаване отново по Yahoo! news, което разкрива личностите стоящи зад сайтове, които "действително променят политическата, социална и религиозна структура". Форматът също включва видео и текст.
Историята от тази седмица е за човек, по някаква причина заподозрян и следен от ФБР. След дълги процедури по изясняване на самоличността му, от ФБР го пускат като му дават телефон, на който да звъни в случай, че отново има проблеми пресичайки граници. Така той започнал да уведомява федералните за всяко свое пътуване. Цялата тази нелепа история го накарала да изведе следенето на ново ниво... "Кой може да ме следи по-добре от мен самия?" Така започва да заснема живота си и да поства изображения онлайн от всяко летище, на което стъпва, всичко, което яде и всички обществени тоалетни, които посещава. Гледа на проекта си като на защитно средство, протест и изкуство.

Етикети: , ,