Hello My Name Is

nickolette

сряда, октомври 24, 2007

Jamaican ways

->
Както започна първия ден, горе-долу така и продължи до края, с разликата, че значително се успокоих. Бяхме отседнали на сигурно място, попаднахме на добри хора, които се притесняваха достатъчно за всички. "Get in the car", "Cross over", "Now stop", "Hold my hand"... Пазеха ни постоянно от нещо, което са виждали, нещо, което се е случвало на тях или техни близки. Ако за нас изглеждаше като фикция, или айде, някакво общо чувство на опасност, то за тях има напълно реални и конкретни измерения. "You don't understand Jamaica", няколко пъти ми каза Gavaska по различни поводи.

Размаха ми на действие беше драстично ограничен първо по съображения за сигурност, второ, самите условия в Ямайка някак не предразполагат да се размотаваш. Там вървиш бързо и без да поглеждаш хората, защото срещнат ли ви се погледите, веднага те приближават и започват да ти говорят. Мен ме слагаха да вървя от вътрешната страна. Всяко слизане до центъра на Old Harbour - градчето, където прекарахме по-голяма част от времето си, беше приключение. А ако сме се засилили към Spanish Town - старата столица, или Kingston, се сменят таксита, автобуси.. Те и без това такситата са като автобуси. Както ви казах, отзад винаги сядат четирима, плюс чанти, багажи,.. кой к'вото има. Всеки плаща за себе си още преди да сме спрели. Освен това таксито не те води до определен адрес, а спира на паркинг на/до бензиностанция. Ако искаш да продължиш примерно от Spanish Town до Kingston трябва да знаеш къде паркират колите за този маршрут. Ако ти се наложи да питаш за посоката, рискуваш да те повлекат зад някой ъгъл и след трийсетина минути да звъниш, оставен чисто гол, на най-близкото европейско посолство да те снабдят с дрехи и джобни пари. Случвало се е, не за друго. По колите никъде няма обозначение taxi, така че за туристите най-разумно е да се придържат към тези с червени табелки на номерата - единствените легални.
С автобус е още по-забавно. Тъкмо като си помислиш, че няма къде игла да падне, вътре се намъкват още десетина души. Има един, също като в японските метра (ама баш), на позицията "тъпкач", който набутва хората и обикновено се вози на последното стъпало отвън.
В Ямайка се кара отляво и екстремно. Пътищата са по-лоши от тук, но на тях не им пречи. Както във шофирането, така и в повечето сфери на живот, хората имат по-важни неща за вършене, от това да се съобразяват с правилата.
Колите, които карат са специално производство.. за третия свят - евтини и без да отговарят на каквито и да било критерии за безопасност. Така на око ги преценявам, може би 90% да са азиатски. Някои са вкарвани директно, както са ги произвели за късите китайчета - безумно тесни и с йероглифи по таблата. Удобството не е сред приоритетите на ямаеца. Затова пък често могат да се видят овързани в колите домашни тон колони. Музиката е много важна, но за това друг път..

Интересно е да се наблюдава какви продукти на т. нар. цивилизован свят достигат до острова и как те стоят в тамошната обстановка. Напомня ми на времето на Корекома и после когато и ние се отваряхме към Запада. При тях това става бавно, да не кажа флегматично, нищо, че са на 2 часа летене от Miami. Ако някой е бил в Щатите лесно можеш да познаеш, също както американец ходил в Европа. Сякаш знае нещо повече за света, някаква тайна, която и аз знам и можем да разговаряме на друго ниво.
Това американизиране на живота е опасно, не толкова защото всичко американско е покварено, а по-скоро защото хората не са готови. Гледат телевизия и кльопат директно оттам, без информацията да се преработи. Копират поведение от екшън филмите и гангстерския рап. Symone е учителка и ми разказа как едно детенце донесло патлак в клас, за да убие друго, но негов съученик го видял и издал. На другия ден братът на гангстерчето отишъл в училището и убил доносничето. Па па па.

За това кое е яко и кое не има точни и непоклатими критерии. Ако някой се види в пачка, обезателно го демонстрира - дрехи, ланец, телефон.. Признаците на добрия живот. На фона на цялата мизерия ей това точно не го разбирам! Най-малкото защото видят ли, че имаш, те напъплят. Всеки ден някой те моли за услуги. Често се виждат хора да се мотаят, да висят по ъглите и чакат нещо да падне отнякъде. А аз, като бяла, съм някаква ходеща мишена. За тях щом съм имала възможност да долетя до острова, значи мога да си позволя да дам и на теб, и на теб и на този бееее, как ти беше името...
Иначе в Ямайка никой не гладува. Или поне това твърди Gavaska и ми обяснява схемата. В гетата не се плащат наем, данъци.. Електричеството и водата се крадат. На хората им е лесно и нямат стимул да работят. "Stop watching the bullshit they show on BBC. Jamaica is not suffering, nobody is starving here. People can always go and do some farming but they are just lazy." Корупцията е на много ниски нива. На всички нива. Прасетата са в пъти по-евтини от тук и само симулират дейност, без всъщност да имат думата. Да не говорим, че на определени места не могат да припарят.
Гетото се управлява от Дон, който се грижи за хората си - да имат храна, ако детенце се разболее, да го види лекар. Донът умира млад, но по-млад умира определения за негов наследник. Сещате се, като династиите тук.. както се избиват наследниците за трона. Когато Донът умре, хората, в знак на признателност изрисуват лика му на стена. Това е цялата слава, на която "се радва" след смъртта си..
Знае се, че Донът е тясно обвързан с политиката. И като цяло хората са политични. Бях в Ямайка 2 седмици след парламентарните избори и сама видях как отделни райони подкрепят една от двете партии - Jamaican Labour Party (след тези избори за пръв път на власт от 18 години) и People's National Party. Привържениците са разделени на териториален принцип, съвпадащ с границите на гетата. Това обяснява наличието на думи като corruption, Babylon и burn в текстовете на реге песните... В техните си вътрешни конфликти белите (и жълтите, мамка им напаст) нямат място. Ако в България предизборно се пазаруват гласове, ето какво ми разказа за Ямайка Lennart - бяло момче, което живее там от 2 години:
В изборния ден на улицата му се появили 5-6 rude boys - шумни и въоръжени до.. хм.. зъби. Почнали да викат жената от съседната къща да излезе да гласува. Бременна жена с 2 малки деца. Тя не смеела да се покаже докато ония не стреляли в прозорците. "I know they won't mess around with me, 'cos they have no busyness with me, but still they are shooting right next door!!.."

когато си говорихме веднъж със Symone за политика и история, накрая тя обобщи "They are all the same. They all want our island." Да, ямайците са горди хора.

Етикети: , , , , , ,

4 Comments:

  • At 6:13 сл.об., Blogger Bruce Wayne said…

    викаш, яко приключения :)

    пиши още, че тука ситуацията усилено се бананизира и след 10 години и едно земетресение ще ни трябват тамошните тактики за оцеляване :)

     
  • At 1:01 сл.об., Blogger nickolette said…

    много апокалиптични виждания.. пу пу пу :)

     
  • At 2:40 сл.об., Anonymous Анонимен said…

    брей брей, че много приключения :)

     
  • At 8:11 сл.об., Blogger Pavel said…

    Много яко...

     

Публикуване на коментар

<< Home