Hello My Name Is

nickolette

четвъртък, април 10, 2008

Passa Passa

->
още от Ямайка...


И през нощта на острова не е скучно. Какво говоря... - да си в Ямайка и да не отидеш на Passa Passa е като да си в Ибиса и да не отидеш в Bora-Bora. По-лошо даже. Ето как минава седмицата за парти животните - понеделник и вторник са силни в Asylum – гъзарски и съответно скъпарски клуб (ямайците винаги намират пари, за да се забавляват), сряда Passa Passa, четвъртък Bemebe Thursdays, петък Quad – другия известен клуб, университета Mona, а след като приключат Dirty Friday, събота Asylum или Quad, неделя сутрин - госпъл по радиото.

Под номер 1 в списъка ми с неща, които да свърша докато съм там беше Passa Passa. Както имаше една песен “В Ямайка хората се забавляват направо на улицата йо”.

Passa Passa се случва на улица в едно от гетата в Кингстън, която по съвместителство е и основният път за Спениш Таун. Хора започват да се събират към 1, но ние отивахме към 4 сутринта, когато вече са се почнали и до 8 е мръсен кик (ако ченгетата не го разтурят към 6, понеже пречи на трафика). Първоначално идеята била да е нещо като състезание, на което да се показват най-нови движения. Някъде по пътя обаче нещата излезли извън контрол и “перверзии” и “профанщина” станали основните движещи сили. Така разбират нещата голяма част от хората и многократно са правени опити Passa Passa да се забрани. Общественият дебат продължава. Искат да забранят един културен феномен. Без значение е колко некултурно се държат на него. Хейт за пуританите ;)

Индивидите там не могат да се опишат. Имам чувството, че единствено карнавала в Рио може да си съперничи с това. Хората се гласят до безобразие. Тук-таме може да се види стилна мацка, но повечето са (като) проститутки. Има почти голи, има и нормално облечени момичета, които щом се разденсят лъха толкова секс, че въобще не забелязваш да имат дрехи. Мъжете са дори по-изобретателни. Сред негрите се е появила някаква тенденция да се избелват. Правят го с химикали, което със сигурност е ужасно вредно, но е модерно да си кафяв, не черен, и толкова. Едни други се преценяват по цвета. Тези които се избелват могат да се познаят по лактите, където кожата е груба и по-трудна за третиране. Сравняват го с нашето ходене на плаж в стремежа си да почернеем. Всички наоколо изглеждат, да кажем, празнично, държат се надменно и представят най-новите танци, които след месеци ще гледаме по MTV. Това ми дава усещането, че се намирам на най-горещата точка на планетата. Гаваска ми показва кои от танцьорите в на кой клиповете са се снимали и кой кое движение е направил популярно, докато танцува до мен като младия Майкъл.

По време на танците се отъркват като животни. Женската стои с изправен гръбнак, нагъзена и дискретно се поклаща в ритъм. Оглежда се, но без да фиксира поглед към никой конкретно, защото никой не заслужава вниманието й. Към нея се приближава откъм гърба й - не, гъза й, мъжкаря и залепя his privetes за her privates и се втрисат в един такт. Играта може да продължи, но може и друг мъжки да замести първия. Целогодишен размножителен период. Танцът става все по-агресивен и в момента когато всички бутафорно еякулират, колибата на DJ-я и дърветата започват да се тресат. Земетресение, изстрели и сирени, чист денсхол. Мацките се обръщат и танцуват на главите си. Понякога едно момиче си го подхвърлят трима-четирима на около два метра. Тя мята коси, ръце и крака в модерен трайбъл танц.
Няма такава енергия.


Първия път Lady Saw хвана микрофона и ни нареди както си го могат само от старата школа. Beanie Man също беше там. Не можех да повярвам колко достъпно е всичко. Стига да ти стиска да отидеш, разбира се. И втория ми път на Passa Passa Beanie Man беше там, целият облечен в бяло. Отсреща, целият в черно, стоеше Bounty Killer. Тук има интрига – жената на Bounty го зарязала заради Beanie – шоумена в Ямайка. Оттук и конфликта – ако харесваш единия не може да харесваш и другия, а всички дружно мразят женката. Хората дискретно наблюдават звездите и после коментират. Докато Bounty Killer си денси сред приятели, DJ-я пуска парче на Beanie. Всички поглеждат към Bounty, за да видят ще спре ли да танцува в знак на дисреспект. Но той продължава. Bounty е пич.

Етикети: , , , , , , ,